Utolsó kommentek

  • Füle S.: Még egy teszkós U-lakat is sokkal többet ér mint egy sodrony. (2013.05.10. 06:27) Ellopták egy kislány montiját
  • vercse: "Edzett acélból készült lakatokat érdemes vásárolni - U-lakatot vagy acélszemes láncot. Az acélsod... (2013.05.09. 18:26) Ellopták egy kislány montiját
  • Füle S.: @HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Én már 45 fokkal is kiegyeznék. (2013.05.07. 09:23) Ötlet a fémtolvajok ellen
  • HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: most már csak az hiányzik, hogy a menetirányra merőlegesen álljanak azok a rések... (2013.05.07. 08:35) Ötlet a fémtolvajok ellen
  • Füle S.: @Lillamama: Köszi a hozzászólást, értesítettem a Rendőrséget is. (2013.05.03. 06:43) Életveszély!
  • Utolsó 20

Oldalletöltések száma


    free counter

Előre gurulnunk igenis szabad

2012.03.22. 06:00 Füle S.

Sok kritika éri autós részről a "pofátlan" kerékpárosokat, amiért dugóban, lámpánál, kereszteződésnél előre gurulnak. Pedig a KRESZ ezt megengedi, a következők szerint:

"Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állniuk – előre sorolás céljából –, kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha
a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.”

Tehát: Motoros és segédmotor mehet a kocsioszlopok között is, biciklis csak kinn, a jobb szélen. Erre a megkülönböztetésre azért van szükség, mert a motoros és a robogós jobban gyorsul mint az autós, így zöldnél elhúz, ki tud menni szélre. A bicajos, ha ott marad a két sáv között, a gyors autók között ragadhat.

A gyakorlat azért egy kicsit más. Amikor az autók indulnak, bőven elegendő idő és hely van ahhoz, hogy egy gyakorlott bringás kihúzódjon szélre... igen, ez egyelőre szabálytalan. Végül két fotó a palotakerti HÉV átjáróból:

Itt lehet(ne) előre gurulni... kockáztatva az esést vagy a tükrök leverését.

 

 

 

 

 

 

 

... és itt tilos. Akkor is, ha itt kétszer annyi hely van.

(A fotót természetesen nem én készítettem, hanem ismeretlen személy bedobta a postaládánkba :)

A segítőkész autósok (mint én magam is) általában a sávok között hagynak helyet, mert ott jön a robogós és a motoros is. Legtöbb esetben ilyenkor a bringások számára nem jut hely a padka felőli oldalon. Véleményem szerint a kerékpárosokat is ugyanúgy kellene előre engedni, mint a robogósokat és motorosokat: A sávok között IS és a padka felől IS.

 

 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://akerekparosbaratgodolloert.blog.hu/api/trackback/id/tr384331029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2012.03.22. 08:31:32

Alapesetben nem probléma, megyek a padkán. Ha viszont a jobb sáv lekanyarodó sáv akkor én ilyenkor bizony előrébb veszem a biztonságot. Mérlegelem a helyzetet és ha úgy gondolom, hogy időt nyerek vele, akkor jobb szélen előremegyek, aztán, ha még nem indult el a sor, beállok az első két autó közé, ha meg közben elindultak, kivárom a következő pirosat. Eddig még egy autós sem kifogásolta, bár kevésbé eszelős kinézetű kollégáknak esetleg más tapasztalatai lehetnek.

Z.Zoli 2012.03.22. 09:19:19

Mi az hogy szabad? Én egyenesen imádom! Péntek délután munkából hazafele menet Gödöllő határában a majd' egy kilométeres autós critical mess (így e-vel!) mellett elsuhanni:-)))

vercse 2012.03.22. 13:26:12

ottoval persze szabad kerékpárost balról kerülni sávon belül, de bicóval autót nem kerülhetek balról sávon belül? Ez qrva nagy geciség. Álljak ott a kipufogók mögött és szívjam azt a sok mérget, mert az a szabályos? Jól értem, hogy a Kresz alkotói szándékos egészségkárosításra késztetik a szabályokat betartó kerékpárosokat? Én csak arra tudok biztatni mindenkit, hogy a hülye szabályokat ne tartsa be!

KivancsiVagyok 2012.03.22. 14:00:12

@vercse: abszolult egyet értek. ha valaki nem autóval akar eljutni a-ból b-be akkor jó eséllyel szabálytalankodásra kényszerül. Ha pl át akarsz menni biciklivel a környező településekre, mint pl Mogyoród vagy Kerepes akkor merre mész szabályosan? Csak az erdőn át... A kocsik között egyébként is a baleset és a szognak ki vagy téve.
Az autók minősége pedig azok átlagéletkorávla romlik. Mindent az autókért! Majd 2 év múlva térjünk vissza a témára, mikor a benzint már csak a 200-al tekerő bmw-sek tudják megfizetni. Akkor száguldozás lesz az utakon, de legalább kevesebb autó.

Z.Zoli 2012.03.23. 09:26:00

@KivancsiVagyok: "Mogyoród vagy Kerepes akkor merre mész szabályosan?"
Az egy téves közhiedelem, hogy az egyszámjegyű országutakon, mint pl. a 3-as út Kerepes felé, általában tilos kerékpározni. Tilos igen, a.) ha azt tábla tiltja b.) 12 év alattiaknak, mint minden főúton. (net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM, 54§)
Kerepes felé tuti nincs ilyen tábla. (Naponta járok arra dolgozni.)
Tény, hogy az erős autós forgalom miatt csak a rutinosok mernek arra menni.
Mogyoródra meg Szadán keresztül is el lehet jutni - sajnos valóban nem kisebb autós forgalom mellett. De a Kresz szerint mindkettő szabályos 12 éven felülieknek.

Egyébként Szadára át lehet menni a Blaháné út folytatásában is, szinte autómentesen. Tavaly(?) leaszfaltozták a szadai rész utolsó pár száz méterét is.

KivancsiVagyok 2012.03.23. 09:30:39

@Z.Zoli: Köszi az információt! Eddig azt gondoltam, hogy szabálytalan vagyok a 3-ason Mogyoród felé, de megnyugtattál ! Köszi még egyzer!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.06.25. 14:54:08

@Z.Zoli: Azt állítanám oda amúgy vizet osztani, aki azokat a lámpákat odatette...
süti beállítások módosítása