Utolsó kommentek

  • Füle S.: Még egy teszkós U-lakat is sokkal többet ér mint egy sodrony. (2013.05.10. 06:27) Ellopták egy kislány montiját
  • vercse: "Edzett acélból készült lakatokat érdemes vásárolni - U-lakatot vagy acélszemes láncot. Az acélsod... (2013.05.09. 18:26) Ellopták egy kislány montiját
  • Füle S.: @HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Én már 45 fokkal is kiegyeznék. (2013.05.07. 09:23) Ötlet a fémtolvajok ellen
  • HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: most már csak az hiányzik, hogy a menetirányra merőlegesen álljanak azok a rések... (2013.05.07. 08:35) Ötlet a fémtolvajok ellen
  • Füle S.: @Lillamama: Köszi a hozzászólást, értesítettem a Rendőrséget is. (2013.05.03. 06:43) Életveszély!
  • Utolsó 20

Oldalletöltések száma


    free counter

A Dísztér használatáról

2012.04.12. 06:52 Füle S.

Ismerőseim gyakran kérdezgetik, mikor lesz már szabad a Dísztéren (hivatalos neve Főtér) kerékpározni. Ilyenkor elmondom, hogy célunk a Dísztér gyalogos-kerékpáros zónává való nyilvánítása, ami lehetővé tenné, hogy a kerékpárosok 10 km/ó sebességgel (lépésben, gurulva) használhassák ezt a közteret, ahol rengeteg üzlet, cukrászda, pihenőpad, szökőkút van, azaz ideális közösségi terület. Lenne.
(fotó: Lokálpatriotaklub.hu)

Jelenleg a Dísztér használatát is szabályozza az önkormányzat 8/2011 rendelete, amiről érdemes pár szót beszélnünk. A rendelet 7. paragrafusa foglalkozik a Főtérrel. Számunkra a következő pontok a fontosak:

(6) A Főtér önálló közlekedési rend szerint vehető igénybe. A közterületre kizárólag a kijelölt nyomvonalakon (2. melléklet) – a Gábor Áron utca esetében a közúton – lehet behajtani, áruszállítás illetve saját tulajdonú vagy bérelt, használt ingatlan megközelítése céljából, továbbá a mentők, tűzoltóság, köztisztasági és zöldterület fenntartó járműveinek közfeladatuk ellátásához.

(7) A nem közfeladatot ellátó személyek járműveikkel a közterületekre csak behajtási engedély alapján hajthatnak be.

Mivel pedig a kerékpár jármű, így behajtási engedélyt kell kérni, amit egy közönséges gödöllői lakos nem fog megkapni. Kész, punktum.

Gondolkodjunk csak!

E rendelet megalkotóinak célja nyilvánvalóan a Főtéren sétálók, pihenők nyugalmának, és a Főtér berendezéseinek védelme volt. Utal erre a rendelet 3. paragrafus 4a pontja is: "Tilos a közterületen az építmények, berendezések, bútorok rendeltetésellenes használata, helyükről elmozdítása, rongálása"

A kerékpárosok kitiltásának céljai tehát ezek. A rendelet azonban pontosan az  ellenkező hatást váltja ki! Egyfelől semmi nem tiltja, hogy a fiatalok rollerrel, görkorcsolyával, gördeszkával, BMX-szel (amik nem járművek, hanem sportszerek) a Főtéren akciózzanak, ha nem használják az építményeket, bútorokat rendeltetésellenesen. Tiltja viszont a rendelet, hogy egy nagymama, a szabályos, utcai kerékpárjával, óvatosan keresztül guruljon a Dísztéren.

Javasoljuk az önkormányzatnak, hogy rendeletét módosítsa oly módon, hogy a Főteret gyalogos-kerékpáros zónává minősíti, amit a kerékpárosok 10 km/ó sebességgel, a gyalogosok zavarása nélkül használhatnak!

Köszönettel vennénk, ha a közelgő, szombati, városi támaszátadó ünnepségen a Főtérről is beszélne a város vezetése. Legyen Gödöllő kerékpárosbarát város!


A bejegyzés trackback címe:

https://akerekparosbaratgodolloert.blog.hu/api/trackback/id/tr84387249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása